Hírmustra: Indul a Coinbase Pro, GMO bányászgép, Pizza Nap

A Hírmustra az elmúlt hét legfontosabb eseményeiből szemezget a kriptovilág különböző szegmenseiből. Mi történt a kriptovilágban a 2018. május 21-május 27. közötti időszakban?

kripto

A bitcoin/USD árfolyama a héten ismét tovább csökkent, a hét eleji 8500 dolláról 7300 dollárra esett a hétvégre. Az ethereum/USD árfolyam 10%-kal csökkent és a többi kriptopénz árfolyama is esett.

bitcoin
Bitcoin/USD árfolyam május 21-május 27, forrás: CoinMarketCap

Csehország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója nemrégiben bejelentette, hogy ügyfeleiknek hamarosan lehetősége nyílik a közüzemi számláikat bitcoinban fizetni. A Pražská Plynárenská az ország egyik legnagyobb földgáz-szolgáltatója, amely 420 ezer otthont és vállalkozást lát el, valamint fotovoltaikus rendszereket és gázüzemű kazánokat is telepít. Az új szolgáltatás, vagyis a bitcoinnal való fizetés júniustól indul el.

A Coinbase váltó a GDAX platform új verziójának beindítását jelentette be, amely Coinbase Pro néven fut. A Pro új funkciói között szerepel egy továbbfejlesztett diagramm rendszer, amely gyors hozzáférést biztosít az adatok történetéhez és egy egységesített portfolió, amely egyértelmű áttekintést biztosít az ügyfeleknek a fiókjaikról és egyenlegükről. A GDAX felhasználói már mostantól használhatják a Coinbase Pro-t és június végétől pedig minden ügyfél át lesz irányítva az új platformra. A Coinbase ezenkívül megszerezte a Paradex váltót, amelyen ERC20 tokenekkel lehet kereskedni közvetlenül a pénztárcákon keresztül. A Paradex integrálására a következő néhány héten belül kerül sor.

Aktiválta a SegWitet a Xapo bitcoin pénztárca, jelentette be a cég elnöke. A SegWit integrálása lehetővé teszi, hogy a bitcoin blokklánc hálózat nagy mennyiségű tranzakciót dolgozzon fel a költségek drasztikus csökkentésével. A nagyobb befektetők, akik kriptopénzeiket a Xapo széfjében őrzik, a szigorú biztonsági szabályok és a magas díjak miatt nemigen küldözgetnek kisebb összegeket, a SegWittel azonban a költségek jelentősen csökkennek.

Bővíti kriptopénzes listáját a Cheapair. Az online utazási iroda már évek óta elfogadja a bitcoinnal való fizetést szolgáltatásaiért, ehhez csatlakozik mostantól a Litecoin, a Bitcoin Cash és a Dash kriptopénzek elfogadása is, adta hírül a cég a Twitteren.

banyaszat

51%-os támadás ért több hálózatot is a héten. A Bitcoin Gold hálózatában a hacker az irányítás átvétele után dupla költéssel több mint 388 ezer BTG-re tett szert, amely több mint 18 millió dollárt ér. A Verge esetében egy támadó az öt bányászós algoritmusból kettő felett szerzett irányítást, ezzel 35 millió XVG-hez jutott, amelynek értéke 1.7 millió dollár. A harmadik áldozat a Monacoin volt, ahol a támadó 90 ezer dollár értékű kriptopénzt tulajdonított el.

A japán GMO Internet Group június elején mutatja be új bitcoin bányászgépét. A GMO miner B2 elnevezésű gép 7nmes chipekkel lesz ellátva. A cég tavaly szeptember óta dolgozik a chipeken és az ezzel felszerelt bányászgépeket saját bányászati műveletekhez használják majd, valamint októbertől piacra is dobják, áll a cég közleményében.

Titkos bányászfarmot lepleztek le az ukrán Rivne város rendőrkapitányságán. A helyi hírügynökség értesülése szerint az érintett rendőr-bányászok 4 hónapig bányásztak kriptopénzeket a munkahelyük forrásait használva. A lebukás után a hatóságok 8 videókártyát, 6 tápegységet, 2 merevlemezt, egy alaplapot és egy teljes számítógépes rendszeregységet foglaltak le. A rendőrőket most elektromosság ellopásával vádolják.

blokklanc

A blokklánc integrálását tervezi Szlovákia pénzügyi igazgatósága. A hivatal vám- és adóigazgatással foglalkozik és a technológia alkalmazásával az adóbeszedést szeretnék hatékonyabbá tenni. František Imrecze igazgató úgy nyilatkozott, hogy fokozatosan szeretnék bevezetni a blokklánc technológiát műveleteikbe, aminek célja az ügyfelek személyes adatainak védelme, a folyamatok átláthatósága, a bürokrácia és a költségek csökkentése.

Az American Express a Hyperledger blokklánc platform segítségével kívánja hűségprogramját még sokoldalúbbá tenni. A megújult program keretében a kereskedők saját platformjaikon hozhatnak létre jutalmakat és ezzel egyidőben további lehetőségeket kínálnak a kártyatulajdonosoknak a hűségpontok megszerzéséhez. Az AmEx tervei szerint a projektet az elkövetkezendő hónapok során minden kereskedő partnerük számára elérhetővé szeretnék tenni.

A blokklánc felé veszi útját a Maersk közlekedési és logisztikai óriás. A vállalat a tengeri biztosítások kezelését a Microsoft által is támogatott Insurwave blokklánc platformon keresztül fogja lebonyolítani. A Maersk kockázati és biztosítási vezetője elmondta, hogy az Insurwave hálózatára való áttérés segít a folyamatok automatizálásában és a költségek csökkentésében.

szabalyozas

A lengyel pénzügyminisztérium azt tervezi, hogy átmenetileg felfüggeszti a kriptopénzes tranzakciókra kivetett 1%-os adót (PCC). A minisztérium ezenkívül mélyreható elemzést kíván készíteni a jobb szabályozási keret és adópolitika kidolgozása érdekében. A lépés azután történt, hogy az áprilisban bevezetett adózási rendeletek dühös reakciókat váltottak ki a kriptoközösségéből, akik petíciót nyújtottak be, valamint Varsóban szerveztek tüntetést. Az új rendelet tervezete várhatóan június közepére fog elkészülni. A felfüggesztés nem fog vonatkozni a jövedelemekkel és nyereségekkel kapcsolatos adózásra.

A Hét Képe

A héten zajlott le a 8. Pizza Nap, amely az első való világos bitcoin tranzakciót ünnepli. 2010. május 22-én Hanyecz László programozó 2 pizzát vett 10 ezer bitcoinért, ami akkoriban 41 dollárt ért. A Ledger a jeles nap alkalmából limitált kiadású pénztárcát bocsátott ki, a csomagban a Nano S mellett Hanyecz Lászlós szuvenírek is megtalálhatóak.

pizza
Forrás: LedgerWallet

See original article here
Author: Szici”